Παρέμβαση (14/3) στον ΑΒ Βασιλόπουλο στην Καλλιδρομίου, ενάντια στην απόλυση της συναδέλφισσας Ελένης Σ.

Το Σαββάτο 14/3, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλου στην Καλλιδρομίου, ενάντια στην απόλυση της συναδέλφισσας Ελένης Σ. από το κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλου Χολαργού. Η παρέμβαση διοργανώθηκε από τους Αυτόνομο Στέκι, Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ, Αθήνας) και Σ.Κυ.Α. Είχε διάρκεια μιάμισης ώρας όπου μοιράστηκαν και διαβάστηκαν κείμενα με ντουντούκα, αναρτήθηκε πανό, έγινε καταγγελία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και διεκδικήσαμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας Ελένης Σ.

Ακολουθεί προκήρυξη που μοιράστηκε στις 14/3:

Όταν απολύουν θα μας βρίσκουν απέναντί τους

Μετά την αποτροπή, λόγω κινητοποιήσεων, της εργοδοσίας στο κατάστημα Migato να απολύσει εργαζόμενη λόγω εγκυμοσύνης, καλούμαστε για ακόμη μια φορά να απαντήσουμε στις αυθαιρεσίες των αφεντικών που δεν χάνουν ευκαιρία να υποτιμήσουν τις ζωές μας. Αυτή την φορά πρόκειται για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης στο υποκατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος Χολαργού. Το “θράσος” της εν λόγω εργαζόμενης μετά από 15 χρόνια προϋπηρεσίας ήταν να αντιδράσει στους τραμπουκισμούς του διευθυντή της επιχείρησης, διεκδικώντας παράλληλα τα δεδουλευμένα απλήρωτων υπερωριών, τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας καθώς και το δεκάλεπτο διάλειμμα που δικαιούνταν καθημερινά. Η “ανυπάκουη” εργαζόμενη έγινε αρχικά στόχος επαναλαμβανόμενων πιέσεων από πλευράς της εργοδοσίας, ώστε να οδηγηθεί σε εξαναγκαστική παραίτηση και τελικά απολύθηκε στις 16/2 αφού δέχτηκε πρώτα την εξευτελιστική επίθεση του διευθυντή του καταστήματος. Η απολυμένη εργαζόμενη στον Χολαργό όμως δεν έμεινε άπραγη ούτε έσκυψε το κεφάλι. Κατάγγειλε την απόλυσή της ως καταχρηστική, απαιτώντας την ίδια στιγμή τόσο την επαναπρόσληψη όσο και την καταβολή των δεδουλευμένων της.

Με αυτό τον τρόπο, γινόμαστε μάρτυρες μιας πάγιας πλέον τακτικής των αφεντικών, από τη μία να μεθοδεύουν παραιτήσεις ώστε να γλιτώσουν τις αποζημιώσεις και αποπληρωμές των δεδουλευμένων, κι απ’ την άλλη να αντικαθιστούν τους παλαιότερους εργαζομένους με νέο ανακυκλώσιμο και περαιτέρω υποτιμημένο εργατικό δυναμικό. Τα κεκτημένα προηγούμενων αγώνων όπως για παράδειγμα η κυριακάτικη αργία, που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο, δίνουν τη σκυτάλη στην τρομοκρατία των εκδικητικών απολύσεων, σε υπερ-ελαστικά ωράρια, μισθούς πείνας, ορθοστασία μέχρι εξόντωσης, καθυστερήσεις δεδουλευμένων καθώς και τσαμπουκαλήδες εργοδότες που φτάνουν στο βαθμό μέχρι και να μας παρακολουθούν με scanner.

Άλλωστε η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος δεν είναι η πρώτη μα ούτε και η τελευταία επιχείρηση που επωφελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τα γνωστά πλέον προγράμματα ελαστικοποιημένης, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένη εργασίας voucher που επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ.

Στεκόμαστε πλάι της και διεκδικούμε την άμεση επαναπρόσληψή της.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να βγούμε μαζικά στο δρόμο όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό ΑΛΛΑ ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, για τη διεκδίκηση του μισθού, των επιδομάτων και των συλλογικών μας συμβάσεων, στις 5 Απρίλη για τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Στην “ΑΒ” της εργοδοτικής αυθαιρεσίας να δώσουμε την απάντησή μας!

Αυτόνομο Στέκι
Σωματείο Εργαζομένων σε ΜΚΟ
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας

This entry was posted in 0. Προκηρύξεις, έντυπα και εισηγήσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *